3,5 milyon kişinin beklediği metro inşaatı nihayet başladı
İSTANBUL (İGFA) – İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İBB, 2017 yılında ihaleye çıkan, lakin finans yetersizliği nedeniyle üretimine hiç başlanmayan Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metro sınırının tünellerini delecek 2 TBM makinasını, Küçükçekmece Atakent Mahallesi’ndeki Tema Park İstasyonu’ndaki şantiyeye indirdi. 5 ilçeden geçecek, 10 istasyonlu, 18,5 kilometre uzunluğundaki çizginin 1. Etap kazılarını yapacak TBM makinalarının şantiyeye indirilişi için düzenlenen merasimde, sırasıyla İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin, Küçükçekmece Belediye Lideri Kemal Çebi, Esenyurt Belediye Lideri Kemal Deniz Bozkurt ve İBB Lideri Ekrem İmamoğlu birer konuşma yaptı.
“3,5 MİLYONUN YAŞADIĞI BÖLGEDE YAŞAYANLARA RAYLI SİSTEM OLMADAN ZULÜM ÇEKTİRİRSİNİZ”
İstanbul’un batısında bulunan ve ağır nüfus barındıran ilçelerin, metro konusunda en mağdur edilmiş kesim olduğunu belirten İmamoğlu, bölge için metro planlama tarihinin 2004 yılına kadar giden bir geçmişi olduğunu hatırlattı. Esenyurt, Beylikdüzü, Avcılar, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Başakşehir’in bir kısmı içine alan alanda yaklaşık 3,5 milyon kişinin yaşadığı bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Böylesi bir alan, raylı taşıma olmadan kentle bağını kurar ise, oradaki insanlara büyük zulüm çektirirsiniz; iki sefer iki dört. O bakımdan gelir gelmez, bu işleri ele aldık. Mahmutbey-Esenyurt sınırı, çok kıymetli bir sınır. Misyonu aldığımızda, ne acı ki, bu çizginin ne şantiyesi vardı ne de projesi tamdı. Bu türlü devraldık. Yüklenici firmamız burada. Bizler buradayız. Neyi aldıysak, onu anlatıyoruz. Tümden bu projeyi, tabiri caizse tekrar tahlil etti arkadaşlarım ve toparladı, uygulanabilir hale getirdi. Bu önemli bir vakit aldı. Sonra firmamızla oturduk, ‘Ne yaşadınız’ dedik. Şunu yaşadılar: 2017 yılında, yani seçimden yaklaşık 2 yıl evvel ihalesi yapıldı buranın. Lakin o dediğim haliyle yapıldı” dedi.
“2020 YILI SONUNDA 220 MİLYON EUROLUK BİR KAYNAK SAĞLADIK”
O devirde projeye, eksikleri ve kaynağı olmadığı için başlanamadığını kaydeden İmamoğlu, şunları söyledi:
“Biz, buraya 2020 yılı sonunda 220 milyon euroluk bir kaynak sağladık. Ve başlangıç yaptık. Projeyi üç etapta ele aldı arkadaşlarım. Evvel, projenin uygulanabilirliğini kaybeden dizaynlarını sıfırdan yaparak başladık. İkinci etapta; Atatürk Mahallesi-Toplu Konut Tema Park ve Yasal Sultan Süleyman Hastane istasyonlarından oluşan 7 kilometrelik, 4 istasyonluk, M7 çizgisinin da devamı niteliğindeki bölümün imalatına başladık. Doğal bir de bunun ikinci kısmı var. Tahtakale-Bahçeşehir-Esenkent-Ardıçlı ve Esenyurt istasyonları. Yaptığımız çalışmada ikinci sınır çok değerli; temel Batı’ya geçişi sağlayacak ikinci kısmı çok kıymetli. Bununla ilgili de muhtaçlık duyulan ek finansman için, Mayıs 2022’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na borçlanma talebimizi ilettik.”
“ÖYLE ENGELLEMELER, ÖYLE SIKINTILAR YAŞIYORUZ Kİ; BAZEN İNSAN UTANÇ DUYUYOR”
Avrupa ülkelerinin 3-3,5 milyon nüfuslu kimi kentlerinde, İstanbul’da bulunan raylı sistemden uzun metro sınırlarının bulunduğunu belirten İmamoğlu, “Öyle engellemeler, o denli zahmetler yaşıyoruz ki, bazen insan utanç duyuyor. Bu sıkıntıya Ekrem İmamoğlu sıkıntısı ya da Ekrem İmamoğlu’nun döneminin meselesi ya da öncesinin, sonrasının eklentisi gibi bakmayacağız. Bu mesele, İstanbul’un en temel sorunu. O bakımdan her kurum ‘Ya ben ne yapabilirim, en hızlı bunu nasıl halledebilirim’ diye düşünmeli. Söylemekte badire görmüyorum: Yasal Sultan Süleyman Hastanesi’ndeki bir durak yeri sıkıntısı için, kaç ay uğraştıklarını arkadaşlarımın biliyorum. Zati biz kaynak arıyoruz bir metro durağı için. İşte ‘Yok durak yeri veririz, vermeyiz; veririz ama işte şu kadar hastane yapın bize…’ Güya biz, gökten para yağıyor, metro çizgisini da gümbür gümbür yapacağız. Biz halbuki uzun vadeli borçlanabilmenin gayreti içerisindeyiz. Metro üzere maliyetli işleri vadeli borçlanıp, tasarlamadan yapmanın imkansız olduğunu hepimiz biliyoruz” sözlerini kullandı.
“18 YIL ÖNCE ‘BAŞLIYORUZ’ DENİLEN İÇİN 22-23 YILDA BİTİRİLMESİ İSTANBUL İÇİN TALİHSİZLİK”
İlk etabı 2025’te, ikinci etabı da geciktirmeden bitirerek, hatta son halini vermeyi planladıklarını aktaran İmamoğlu, şöyle konuştu:
“Baktığınızda, bugüne dönük konuştuğumda, yaklaşık 18 yıl evvel, ‘Başladık, başlıyoruz’ denilen bir işin, 22-23 yıl sonra bitirilmesi, İstanbul için büyük talihsizliktir. Büyük bir kayıptır. Bu türlü olmamalı. Ve biz bugün, günde 9 milyona yakın insanı toplu taşımada taşıyoruz. Yani Londra’nın nüfusu kadar insan taşıyoruz günde. Ama Londra’nın, İstanbul’un 3 katı metrosu var. 650 kilometrelere yaklaşan 2030 maksadımızdan bahsetti Pelin Hanım. Çok kıymetli. Bizim hemen orayı yakalamamız lazım. İvedilikle, durmadan, tam gaz. Yani Cumhurbaşkanlığı imzasıymış, Maliye ve Hazine Bakanlığıymış, yok Ulaştırma Bakanlığı’nın proje onayıymış… Metro önüne geldi mi ‘Ben ne yaparım’ diye bakması lazım. Az evvel söylediğim formda ihale yapılan bir projeyi yaşamış birisi, bizim Beylikdüzü-Sefaköy çizgimizde yaptığımız projenin eksikliklerini televizyonlara çıkıp anlatıyor. Yani bu türlü engellemeler, bu türlü anlamsız süreçleri yaşadık, yaşıyoruz. Ancak aşacağız.”
“RAYLI SİSTEMLER MİLLİ BİR MESELE”
Raylı sistemlerin ulusal bir problem olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Az evvel gösterilen fotoğraf, çağdaş bir manzaradır. HIZRAY’ın bağlanması, buradan Beylikdüzü – Esenyurt Meydanı’na erişen bu hattın Saadetdere’ye erişmesi ve Beylikdüzü TÜYAP hattıyla birleşmesinin; HIZRAY’la, Beylikdüzü’nden Esenyurt’tan geçip, 13 tane metro hattını keserek Sabiha Gökçen’e 52 dakikada erişmesinin, bu kent ismine çok yararı var. Yani kentteki kentleşmenin, ömür kalitesinin, kuzeyi zorlayan bir kent değil de kendi içinde memnun bir şehir… Yani bu kenti biz 30-35 milyonluk kent yapamayız. Kanal İstanbul yahut onun üzere ucube işler… Yeni bir 2-3 milyon daha nüfus, onun altyapısı, onun metrosu, onun alabora edeceği düzenler, sistemler… Hiç bunları konuşmuyoruz. O bakımdan attığımız her düzgün adımın İstanbul’un geleceğine yük değil, yükü hafifleten adımlar olması koşuldur. Böylesi bir kentte çocuklarımız ve gençlerimiz yaşamak istiyor. Öbür türlü anlatılan bir kentte yaşamak istemiyor. Bu çok net. O bakımdan bunu başardığımızda çok daha hoş, memnun insanların yaşadığı, kolay erişilebilirliğin olduğu, hayat kalitesinin yüksek olduğu bir kent var ederiz” diye konuştu.
“ENGELLEMELERE VE EKONOMİK KRİZE RAĞMEN…”
Siyasi engellemeler ve ekonomik krize karşın metro imalinde çok önemli adımlar attıklarının altını çizen İmamoğlu, “Üretici fiyat endeksinin yıllık artışının yüzde 150’ye yakın olduğu bir ülkede maliyetlerle boğuşurken, bir yandan iş yapmaya, bir yandan kredi imkanları sağlamaya, bir yandan döviz artışının getirdiği yüke karşın bu finansmanı dengeleyip, borçlarını ödemeye ve birebir vakitte yeni projelerle ilgili de -başta HIZRAY olmak üzere- en cesaretli bir biçimde, bugüne kadar biriken o açığı kapatmak ismine, gece-gündüz demeden çalışarak; kasanın, milletin kasasının, milletin bütçesinin israfı engelleyip, tasarrufu önceleyen ve bol bereketli olmasını sağlayan bir idare olmaya çaba ediyoruz” tabirlerini kullandı. Misyona geldikleri günden bu yana 29,9 kilometrelik metro çizgisini İstanbulluların hizmetine sunduklarını aktaran İmamoğlu, şu bilgileri paylaştı:
DUDULLU-BOSTANCI ÇİZGİSİNİN MUŞTUSUNU VERDİ
“Şimdi Dudullu-Bostancı çizgisi geliyor; 14,5 kilometre. Bu yılın sonunda, Aralık’ın sonunda onu açacağız. Çok değerli bir hat. O da aslında Anadolu Yakası’nın kuzey-güney ekseninde vatandaşları Dudullu-Ataşehir-Kozyatağı ve Bostancı’yla denize ulaştırıyor aslında. Hasebiyle denize ulaştığında, deniz ulaşımını oradan yaymaya başlayacağız. Yeniden Mecidiyeköy-Yıldız kısmını açarak, Beşiktaş kısmını de Yıldız İstasyonu’yla bir arada Mecidiyeköy sınırına bağlamanın keyfini, bu yıl bitmeden yaşayacağız. Süratlice, 3 yıl içerisinde 46-47 kilometreleri konuşan bir belediye olacağız. Bundan gurur duyuyoruz, keyif duyuyoruz. Yeni temeller atmayı, yeni projeleri başlatmayı da metro üretimi açısından çok fakat çok önemsiyoruz. Allah, mahcup etmesin. İnşallah daima birlikte sonucunu, bittiği günleri görmeyi diliyorum. Bu hatta muhtaçlık duyan, sınırdan açılmasını heyecanla bekleyen hemşehrilerimizin gözleri geride olmasın. Bugüne kadar ihmal edilmiş Esenyurt’umuzu, Beylikdüzü’müzü, Avcılar’ımızı, Büyükçekmece’mizi, Başakşehir’in Bahçeşehir kısmını; hepsini selamlıyorum. Ve inşallah en yakın vakitte onları keyifli etmenin büyük çabası içerisinde olduğumuzu iletiyorum.
2017’DE İHALE EDİLDİ HİÇ BAŞLANMADI
İhalesi 11 Temmuz 2017’de yapılmış olan, toplam 18,5 km ve 10 istasyondan oluşan Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt metro çizgisinin mukavelesi, 21 Ağustos 2017 tarihinde imzalandı ve 05 Eylül 2017’de yer teslimi yapıldı. Lakin evvelki İBB idaresi, finansman bulunamaması nedeniyle çizginin üretimine başlayamadı. İmamoğlu başkanlığındaki yeni İBB idaresi, 2020 yılında yapılan dış kredi mutabakatı ile projeye, 220 milyon euroluk kaynak sağladı. Sinirle ilgili proje ve ihale çalışmaları, 11 Şubat 2021 tarihinde yine başlatıldı. Kabataş – Mecidiyeköy ve Mahmutbey – Bahçeşehir – Esenyurt metro çizgilerinin tamamlanmasının akabinde, Esenyurt Meydan – Mahmutbey ortası seyahat mühleti 28 dakikaya, Esenyurt Meydan – Mecidiyeköy ortası seyahat müddeti 60 dakikaya, Esenyurt Meydan – Kabataş ortasındaki 42,6 km’lik kesimde ise seyahat mühleti 67 dakikaya düşecek. Çizgi tamamlandığında; Esenyurt – Kabataş ortasında 1.4 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasiteye sahip olacak.